Dieta Ducana to dieta wysokobiałkowa bijąca w ostatnim czasie rekordy popularności. Jej szybkie efekty w postaci ubytku masy ciała, niosą za sobą również pewne ryzyko zdrowotne.

Według autora diety, stosowanie tego programu żywieniowego skutkuje szybką utratą masy ciała tj. 5 kg na tydzień bez efektu jo-jo. Podczas praktykowania tej diety nie ma potrzeby liczenia kaloryczności. Należy jedynie wybierać produkty odznaczające się dużą zawartością białka, które mogą być spożywane w dowolnych ilościach.

Pomimo, iż w założeniach diety zalecana jest eliminacja cukrów prostych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych, ten drugi warunek jest niemal nie do spełnienia. Produkty mięsne i mleczne zawierają znaczne ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, więc przy spożyciu dużych ilości tych produktów zawartość w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych również wzrasta. Kwasy sprzyjają podwyższaniu cholesterolu całkowitego we krwi, również cholesterolu LDL tzw. „złego cholesterolu”.

Dieta nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, dzieci i nastolatków, osób z chorobami nerek oraz uprawiających sport.

Dieta składa się z 4 następujących po sobie faz:

1 – faza ataku trwająca 5-10 dni. Produktami dozowanymi w tym czasie są chude mięsa, drób ryby, podroby, jajka i odtłuszczony nabiał, napoje bez cukru, słodziki, przyprawy i zioła
2 – faza utraty masy ciała, która utrzymywana jest do momentu uzyskania pożądanej wartości masy ciała. Do diety dołączone są surowe i gotowane warzywa. Spośród warzyw dozwolone są: ogórki, pomidory, papryka, rzodkiewka, szparagi, szpinak, brokuły, kalafior, seler, por, kalarepa, kapusta, sałata, koper, zielona fasolka, cukinia, bakłażan, marchew, boćwina, buraki, cykoria, grzyby.
3 – faza utrwalenia, którą należy stosować wyliczając, że na każdy 1 utracony kilogram przypada 10 dni tej fazy. Jadłospis zostaje w tym okresie rozszerzony o wybrane owoce, ciemne pieczywo, produkty skrobiowe. Wykluczonymi owocami są banany, winogrona, czereśnie oraz owoce suszone. Dwa razy w tygodniu dozwolone są makarony, ryż lub ziemniaki.
4- faza stabilizacji, stosowana do końca życia. Raz w tygodniu poleca się powrót do menu z fazy ataku. Dodatkowo w tej fazie należy codziennie spożywać trzy łyżki otrębów owsianych. Obowiązuje również zakaz spożywania słodyczy i słodzenia napojów.

Produkty zabronione w diecie Dukana

Ziemniaki, ryż, kasze, makarony, słodycze, cukier, alkohol, półtłusty i tłusty nabiał, pieczywo, mąka, wszelkie produkty mączne, ketchup, majonez, oliwa, śmietana, masło

Zalety diety Ducana

łatwa w stosowaniu
nie obliguje do liczenia kalorii, ani ograniczania ilości pożywienia.
zwiększona podaż żelaza wraz z dietą
utrata apetytu
eliminuje z diety słodycze i słodkie napoje

Wady diety Ducana

wysoka podaż cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą przyczynić się do zwiększonego ryzyka rozwoju miażdżycy
duża podaż białka znacznie obciąża pracę wątroby i nerek, dlatego zalecane jest kontrolowanie funkcjonowania tych narządów poprzez badania diagnostyczne i laboratoryjne
poważny niedobór witamin i składników mineralnych może powodować osłabienie organizmu, łącznie z częstszym występowaniem przeziębień i infekcji
duże odwodnienie organizmu, związane z wzmożoną pracą nerek wydalających uboczne produkty rozkładu białek jak amoniak i mocznik, mogą przyczynić się występowania objawów odwodnienia począwszy od zmęczenia, bólów głowy, poprzez skurcze mięśni o skrajnego wyczerpania organizmu
brak węglowodanów w diecie może przyczynić się do gorszej pracy mózgu (np. problemy z pamięcią, koncentracją) i mięśni (szybkie zmęczenie przy niewielkim wysiłku). Zbyt mała podaż błonnika sprzyja występowaniu problemów z wypróżnianiem w postaci zaparć.

Przykładowy jadłospis

Śniadanie
– ser twarogowy niskotłuszczowy 150g
– szynka drobiowa 50g
– kawa zbożowa 250 ml
II śniadanie
Kefir 0% – 500 ml
Obiad
Pierś z kurczaka na parze 150g
Sos jogurtowy – jogurt 50g, przyprawy
Podwieczorek
Mleko 0% – 250ml
Kolacja
Pasta z twarogu i ryby
– ser twarogowy chudy 100g
– makrela wędzona 100g

Efekty uzyskane podczas stosowania diety wysokobiałkowej głównie wynikają z utraty apetytu, który jest naturalną reakcją organizmu na nadmiar białka w organizmie. W konsekwencji jadłospis diety wysokobiałkowej jest niskokaloryczny, stąd też ubytek masy ciała. Zawsze jednak przy odchudzaniu trzeba wziąć pod uwagę nie tylko utratę kilogramów, ale również jakie ryzyko zdrowotne niesie za sobą stosowana dieta.