Dieta dr. Kwaśniewskiego czyli modyfikacja diety dr. Atkinsa była swego czasu bardzo popularna.

Obecnie również ma rzesze zwolenników. Jaka by to dieta nie była, na pewno warto się zastanowić czy jest zdrowa? Czy prócz ubytku masy ciała dieta niesie za sobą korzystne bądź niekorzystne skutki zdrowotne?

Założenia i zasady diety dr. Kwaśniewskiego

Dieta optymalna jest dietą wysokobiałkową i niskowęglowodanową. Dieta polega na eliminacji bądź ograniczeniu produktów będących źródłem węglowodanów i spożywaniu bez ograniczeń produktów bogatotłuszczowych.

Według autora diety człowiek spożywa tyle kalorii ile ma ochotę, najważniejsze jest stosowanie się do zasady „złotej proporcji”, ponieważ organizm sam czuje ile energii potrzebuje na dobę! Jednak średni jadłospis wynosi około 2400-3000 kcal/dobę

Bez ograniczeń dozwolone są produkty bogate w tłuszcz jak:

– tłuste mięsa i wędliny
– tłuste mleko i przetwory mleczne, m.in. tłuste sery
– masło, śmietana
– jaja
– orzechy, słonecznik,
– majonez, przyprawy,
– kawa, herbata lub lepiej soki owocowe

Przeciwwskazane są produkty dostarczające węglowodany tj.:

– pieczywo,
– makarony, kasze, ryże
– ziemniaki,
– warzywa,
– owoce

Argumenty na „tak” dla stosowania diety dr. Kwaśniewskiego

Stosowanie tego typu diety i przestrzeganie jej zasad sprzyja redukcji masy ciała. Jednak należy pamiętać, że wynika to głównie z obniżenia ogólnego spożycia kalorii. Eliminacja takich produktów jak pieczywo, makarony czy warzywa sprawia, że nie jesteśmy w stanie spożyć dużych ilości produktów wysokotłuszczowych, które pokrywałyby pełną wartość energetyczną uprzednio konsumowanego pożywienia.

Argumenty na „nie” dla stosowania diety dr. Kwaśniewskiego

dieta zupełnie sprzeczna z zasadami zdrowego żywienia
zaleca się spożywanie tylko 3 posiłków dziennie. W zdrowym żywieniu zaleca się spożywać 4-5 posiłków dziennie z zachowaniem 3-4 godzinnych przerw między nimi.
podstawą diety jest zachowanie „złotej proporcji” między podstawowymi składnikami odżywczymi. Stosunek białek:tłuszczów:węglowodanów w diecie wynosi 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,8 (20,8%: 62,5%:16,7%), przy zalecanych 15%:30%:55%.
zaleca spożywanie produktów dostarczających dużych ilości tłuszczu, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu miażdżycorodnym. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że wielomiesięczne stosowanie diety bogatotłuszczowej i niskowęglowodanowej powoduje wzrost stężenie cholesterolu LDL tzw. „złego cholesterolu” i obniżenie cholesterolu HDL, czyli „dobrego cholesterolu”, co zwiększa ryzko chorób układu krążenia.
drastyczne ograniczenie produktów bogatych w węglowodany złożone jest sprzeczne z fizjologicznymi wymaganiami organizmu. Powoduje wzrost liczby ciał ketonowych (poprzez rozpad wolnych kwasów tłuszczowych oraz triacylogliceroli) we krwi, co może być przyczyną powstania kwasicy ketonowej (jej najniebezpieczniejszą konsekwencją jest śpiączka, czyli stan bezpośrednio zagrażający życiu człowieka)
zbyt mała zawartość błonnika powoduje problemy z wypróżnianiem (o ile nie wystąpią biegunki tłuszczowe przy znacznym nadmiarze tłuszczy)
jadłospis diety optymalnej charakteryzuje się niedoborami witamin z grupy B, witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i miedzi.

Zdaniem zespołu ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie * „polecanie diety optymalnej jako sposobu prawidłowego żywienia na całe życie oraz sposobu leczenia w licznych chorobach o zróżnicowanej etiologii i patogenezie, należy uznać za błąd sztuki.”

Przykładowy dzienny jadłospis w diecie dr. Kwaśniewskiego

Śniadanie
2 jajka na twardo z 3 plasterkami pasztetu wieprzowego i łyżką majonezu,
2 kromki biszkoptowego chlebka „optymalnego” polane łyżką roztopionego masła, niesłodzona herbata z plasterkiem cytryny

Obiad
2 szklanki barszczu białego z 2 łyżkami śmietany (30 proc. tłuszczu), pętkiem białej kiełbasy, plastrem boczku (50 g) i słoniny oraz jajkiem na twardo

Kolacja
zupa mleczna przygotowana ze szklanki pełnego mleka z 2 żółtkami i 2 łyżkami masła

Kaloryczność przedstawionej diety to 2445 kcal