Odżywianie a zmarszczki

Od jakiegoś czasu moja skóra jest bardzo przesuszona i widzę gołym okiem, że podatna na tworzenie się zmarszczek. Na prawdę staram się o nią dbać. Chodzę regularnie do kosmetyczki oraz używam bardzo dobrych kremów, nawilżam, pielęgnuję – bez efektu. Owszem, na parę godzin jej stan się poprawia. Ale nic na dłużej. Czy dietą można sobie jakoś pomóc ? Może jest jakiś sposób, na to, aby poprzez jakąś suplementację zatrzymać proces starzenia się skóry ?

Kremy to nie wszystko !

Zdrowa, jędrna skóra. Bez kurzych łapek. Każda kobieta pragnie jak najdłużej cieszyć się pięknym wyglądem. Jednakże nie tylko pielęgnacja kosmetyczna odgrywa istotną rolę w kondycji naszej skóry. Istotne znaczenie ma również odpowiednia dieta.

Białko to nie tylko integralny składnik włosów, paznokci, ale również skóry. Występuje w skórze jako jedna z składowych NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Niedobór tego składnika w diecie sprzyja stopniowemu zanikowi tkanki mięśniowej podskórnej, a w konsekwencji wiotczeniu skóry i powstawaniu zmarszczek. Źródłem tego składnika w codziennym jadłospisie powinno być mięso, ryby, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne.

Ważne sa także węglowodany i błonnik Odpowiadają za elastyczność skóry, gdyż wiążą się z keratyną, głównym składnikiem naskórka. Należy zadbać również o odpowiednią ilość błonnika, którego niedobór w diecie sprzyja zaparciom, a w konsekwencji przetłuszczaniu się skóry i powstawaniu wyprysków. Głównym ich źródłem w diecie powinny być produkty zbożowe jak pieczywo ciemne, grube kasze i pełnoziarniste makarony.

Polecane będą tłuszcze roślinne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze umożliwiają zatrzymanie wody w skórze, utrzymując w ten sposób jej odpowiednie nawilżenie. Skóra pozbawiona tkanki tłuszczowej staje się cienka i łatwiej tworzą się na niej zmarszczki i fałdy skórne. Zalecane będą oleje roślinne jak olej rzepakowy czy oliwa z oliwek

By dostarczyć do naszego organizmu wszystkich składników wpływających na kondycję skóry i zapobiegających jej zbyt szybkiemu starzeniu się, należy zadbać o urozmaiconą dietę. Witamina A, odpowiedzialna za prawidłowego rogowacenie skóry, występuje m.in.:
– w warzywach takich jak marchew, brokuł, szpinak, jarmuż, dynia,
– w owocach takich jak morela, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia, mango, jeżyna, aronia,
– w produktach zwierzęcych jak masło, mleko, wątroba czy tran.
Pozytywne oddziaływanie witaminy A na skórę zwiększa cynk, który jednocześnie reguluje procesy produkcji łoju w skórze, zapobiega starzeniu się skóry i poprawia jej wygląd i koloryt. Minerał ten można znaleźć w sporych ilościach, m.in. produktach zbożowych z pełnego przemiału, pestkach dyni, nasionach roślin strączkowych i warzywach.

Odpowiednia ilość w diecie witaminy C i witaminy E zapobiega starzeniu się skóry. Oleje roślinne, kiełki i zarodki zbożowe, jaja i orzechy zawierają dużo witaminy E. Źródłem witaminy C są owoce cytrusowe, jagodowe, warzywa kapustne, papryka czy pomidory. Również dieta bogata w witaminę B6, która uczestniczy w syntezie kwasów rybonukleinowych, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Właściwości uelastyczniające oraz poprawiające jędrność skóry ma selen tak zwany „pierwiastek młodości”. Znaczne ilości tego pierwiastka znajdują się otrębach, kiełkach zbożowych i rybach morskich (łosoś, tuńczyk, makrela).

Odpowiednie nawodnienie organizmu, czyli wypijanie około 1,5-2 litrów płynów dziennie stanowi podstawę jędrności, gładkości i miękkości skóry. Polecanymi płynami będzie woda oraz różnego rodzaju napary herbat.