Czy dieta uchroni nas przed przeziębieniem ?
Niestety od kilku lat wciąż zdarza mi się bardzo często chorować. Średnio w ciągu roku jestem 3-4 razy chora. Nie są to poważne choroby – ot zwykła grypa angina, przeziębienie, jednak przyznam, że dają mi już w kość. W końcu ile razy w roku można być na zwolnieniu. Zastanawiam się, czy poprzez zmianę nawyków żywieniowych, jakąś określoną dietę mogłabym opanować ten problem ? Może istnieje jakiś sposób, aby choroby tak często mnie nie atakowały ?
Jadłospis bogaty w witaminy to podstawa !
Codzienny jadłospis bogaty w wybrane witaminy, będzie wspomagał system immunologiczny w walce z bakteriami i wirusami. W tym celu warto zadbać o dietę bogatą w produkty będące źródłem: witaminy A ( która odpowiada za prawidłowy stan skóry, w tym nabłonka znajdującego się w jelitach i płucac ); witaminy C, kluczowej w prawidłowym działaniu systemu odpornościowego; witaminy z grupy B, które zwiększają liczbę i działanie przeciwciał, czyli komórek pełniących zasadniczą role w obronie organizmu przed bakteriami i pasożytami.
W momencie kiedy dostarczymy tkankom wielu związków o właściwościach przeciwutleniaczy, nasz organizm zyskuje dodatkowe siły i rosną jego szanse na skuteczną obronę przeciw wirusom.
Dlatego w twoim cotygodniowym menu powinno znalezć się na pewno kilka produktów, które są bezcenne dla twojego układu obronnego i bardzo bogate w przeciwutleniacze. Należą do nich :
sok pomidorowy
tuńczyk z puszki
serek tofu
pietruszka, czosnek, siemię lniane