Pieczenie, ból i zgaga – objawy towarzyszące chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. W celu złagodzenia dolegliwości warto zadbać o odpowiednia dietę.

Oto wskazówki i zasady postępowania dietetycznego we wrzodach.

Częste, regularne posiłki

Zaleca się spożywanie przynajmniej 5-6 posiłków dziennie. Powinny to być małe objętościowo posiłki, ale jadane często, z przerwami nie dłuższymi niż 3-4 godziny. W przypadku zaostrzenia objawów zaleca się jadanie nawet co 2 godziny. Kolację, czyli ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 3 godziny przed snem.

Spożywanie posiłków powoli i w spokoju

Żołądek odgrywa niezwykle istotną rolę w trawienie składników odżywczych, głównie białka. By pokarm zbyt długo nie zalegał w żołądku ważne jest by go starannie pogryźć i przeżuć. Jedzenie zbyt szybko, dużych kęsów bardzo obciąża pracę żołądka i nasila objawy.

Unikanie produktów nasilających objawy

Z diety zaleca się wyeliminować produkty i potrawy, które sprzyjają nasilonemu wydzielaniu soków żołądkowych, produkty kwaśne oraz o dużej zawartości błonnika. Wśród nich wymienia się:

Wybrane warzywa jak pomidory i przetwory pomidorowe, zwłaszcza sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy, cebula i warzywa cebulowe, szparagi, karczochy, warzywa strączkowe
Wybrane owoce, zwłaszcza kwaśne tj. cytrusy ( grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, soki z owoców cytrusowych), konfitury wysokosłodzone
Napoje: mocna herbata, kawa, napar z mięty, napoje gazowane
Pikantne przyprawy (papryka ostra, chilli, curry, pieprz)
Potrawy przygotowane na wywarz z kości lub tłustych mięs
Wszystkie alkohole, a zwłaszcza niskoprocentowe (piwo, białe wino), drinki z dodatkiem soków cytrusowych, napojów gazowanych i soku pomidorowego

Zalecane produkty przy wrzodach żołądka

Produkty zbożowe – pieczywo jasne, razowe, graham, kasze drobne (np. manna, krakowska), grube (pęczak, gryczana), ryż, makarony
Produkty mleczne – mleko słodkie lub zsiadłe o zawartości tłuszczu poniżej 2%, kefir, jogurty naturalne i owocowe, twaróg chudy i półtłusty, serki homogenizowane.
Produkty zawierające bakterie probiotyczne (jogurty, kefiry), głównie z rodziny Lactobacillus zmniejszają ryzyko ponownego zakażenia Helicobacter pylori. Jest to bakteria sprzyjająca rozwojowi choroby wrzodowej
Chude mięsa i wędliny – wołowina, cielęcina, kurczaki, indyki (bez skóry), chude wędliny wieprzowe, drobiowe, wołowe
Chude ryby: słodkowodne (leszcz, okoń, sandacz), morskie (dorsz, morszczuk, sola); ryby tłuste słodkowodne i morskie powinno się spożywać w ograniczonych ilościach
Warzywa i owoce – dowolne, prócz tych przeciwwskazanych powyżej i tych po, których spożyciu odczuwamy dolegliwości

Właściwa technika kulinarna

W chorobie wrzodowej należy unikać produktów ciężkostrawnych, które znacznie obciążają żołądek. W tym celu zaleca się unikanie potraw smażonych na tłuszczu. Najbardziej polecane jest gotowanie na parze lub w wodzie, duszenie oraz pieczenie

Grunt to zdrowie…

Nie tylko dieta, ale również styl życia wpływa na łagodzenie objawów choroby wrzodowej. W tym przypadku zaleca się:

zaprzestanie palenia tytoniu
zmniejszenie masy ciała u osób z nadwagą lub otyłością
unikanie przyjmowania pozycji leżącej po posiłkachrezygnację z noszenia obcisłej odzieży oraz mocno ściskających pasków
sypianie z uniesiona górna częścią ciała
unikanie bardzo dużych wysiłków fizycznych
utrzymywanie aktywności fizycznej

Pamiętaj! Leki popijać tylko wodą!

W przypadku stosowania leków na wrzody leki należy popijać tylko wodą, gdyż istnieje ryzyko interakcji leków z składnikami zawartymi w innych napojach. Soki, ani napoje mleczne mogą zmniejszać działanie leków lub nasilać ich działania niepożądane.